Case: JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO – STRATEGIAN RAKENTAMINEN SIDOSRYHMIEN AVULLA

Johtamisjärjestelmän ja toimintakulttuurin uudistus

Mitä tehdä, kun sekä toimintaympäristö että organisaation rakenne muuttuvat? Silloin voi olla hyvä hetki miettiä strategiaa uusiksi. Näin toimi myös Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta. Laitosrakenteesta luopuminen ja maailman muutokset aiheuttivat tarpeen tarkastella strategiaa koko yhteisön kanssa.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan henkilöstö oli toki jo aiemmin päässyt osallistumaan strategiatyöhön, mutta silloin työ oli jäänyt kesken. Tällä kertaa mukaan otettiin Trainers’ House, joka auttoi viemään strategiaprojektin maaliin.

Yhteistyön tavoitteena oli saattaa loppuun tiedekunnan tekemä strategiatyö sekä lisätä merkityksen ja innostuneisuuden tunnetta henkilöstön keskuudessa. Tämä myös vauhditti henkilöstön omistautumista strategian toteuttamiselle.

“Valitsimme Trainers’ Housen kumppaniksi strategiatyöhön, sillä koko johtamisjärjestelmä liikuntatieteellisessä oli kehityksen tarpeessa. Lähdimme pohtimaan miten voisimme lähestyä tätä parhaalla tavalla, ja minkälaisia näkemyksiä meidän sidosryhmillä on.
Tarvitsimme rivakan kumppanin dynaamisella otteella, joka pysäyttäisi pitkään velloneen strategiatyön ja pistäisi toimeksi. Saimme Trainers’ Housen valmentajalta näkemyksellisyyttä ja riittävän vakuuttavaa senioriteettia. Minulla oli luottamus, että kun Trainers’ Housen valmentaja on mukana, niin hanke lähtee onnistumaan”
, Jyväskylän Yliopiston henkilöstöjohtaja Katja Sorri kertoo.

STRATEGIATYÖN FINALISOINTI SIDOSRYHMIEN KANSSA

Yhteistyön alussa kartoitettiin, mitä mieltä tiedekunnan ihmiset tilanteesta ja strategiasta olivat. Sidosryhmät haluttiin ottaa mukaan strategian finalisointiin parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Nykytila ja strategian kannalta merkittävien ryhmien tahtotila kartoitettiin sähköisellä kyselyllä sekä haastattelujen avulla.

“Arvostan mittavaa Trainers’ Housen toteuttamaa taustatyötä. Tämä on selkeä vahvuus, eikä varmasti kaikilla toimijoilla ole näin, Jyväskylän yliopiston kehitysjohtaja Jarkko Pirkkalainen kertoo.

Kun tilanne oli selvillä, Trainers’ House järjesti tiedekunnan johtoryhmälle strategiatyöpajan, jossa rakennettiin vaikuttava strategia. Lisäksi Trainers’ Housen tiloissa Helsingissä järjestettiin erillinen sidosryhmätyöpaja tiedekunnan tärkeimpien kumppaneiden osallistamiseksi valmisteluun.

“Olen johtajana oppinut sidosryhmien mukaan ottamisen merkityksen strategiatyössä. Asioiden herätys ja ymmärrys sidosryhmien kautta on hyvin tärkeää”, Sorri jatkaa.

”LÄHDETTIIN LAAKSOSTA JA MENTIIN VUOREN HUIPULLE”

Kuten strategiatyössä usein käy, hetkittäin usko meinasi loppua. Trainers’ House ei kuitenkaan antanut hanskojen pudota, vaan varmisti tärkeän hankkeen toteutumisen.

“Liikuntatieteellisen tiedekunnan tilanne oli lähtökohdiltaan haastava. Valmentaja oli todella tahdikas, mutta toimi silti pilke silmäkulmassa. Hanketta vietiin vahvasti eteenpäin emmekä saaneet löysää siimaa”, Pirkkalainen kertoo.

“Itse välillä mietin, että onko tässä varmasti otettu kaikki huomioon ja onnistuuko tämä. Päätin uskoa tehtyyn hyvään työhön. Mitään en yhteistyössä muuttaisi.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan strategiatyössä oli korkea odotusarvo. Pohdin, että saisimmeko aikaiseksi tarpeeksi voimakasta uusitumista, mutta kyllä saimme. On vaikea keksiä mitä Trainers’ House olisi voinut tehdä toisin. Hanke oli tahdikas, positiivinen ja hyvin valmisteltu”, Sorri kertoo.

”Trainers’ Housen valmentajan ja koko tiimin innostunut erinomainen osaaminen ohjasi meitä napakasti, sujuvasti ja systemaattisesti strategiaprosessissa. Olemme tyytyväisiä uuteen strategiaamme”, Jyväskylän yliopiston Dekaani Ari Heinonen komppaa.