Case: KPA Unicon – KULTTUURI-INTEGRAATIO

Kulttuuri-integraatio yrityskaupassa

KPA Unicon ja Trainers’ House lähtivät yhteistyöhön vuonna 2013 yrityskauppatilanteeseen liittyvän kulttuuri-due diligence -palvelulla. ”Suunnittelimme yritysostoa ja tiesimme, että kulttuurien integraatio on kaikista haastavin tekijä, joka helposti insinööritalolta unohtuu”, KPA Uniconin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kovanen kertoo.

Kulttuuri tukee turbulenssissa

Yritysostojen ja kulttuuri-integraatioprosessien tuloksena KPA Uniconin liikevaihto on miltei tuplaantunut ja henkilöstö kolminkertaistunut. ”Meillähän on ollut hirveä turbulenssi liiketoiminnassa. Vuonna 2013 valtaosa liiketoiminnastamme tuli Venäjältä ja vuonna 2015 Venäjän liiketoiminnan osuus oli reilusti alle 10 % ja öljy ja kaasu ovat muuttuneet biopolttoaineiksi. Nyt iso osa liikevaihdosta tulee kohteista, joihin ei olisi päästy ilman yrityskauppaa. Tällainen muutos vaatii paljon johtamisjärjestelmältä ja organisaatiolta sekä aikamoista muutosjohtamista. Olemme edelleen matkalla”, Kovanen kiteyttää.

”Arki on muuttunut kaikilla. Johtamisen kannalta muutostilanteet ovat kaikkein haastavimpia ja kyky keskittyä arjen tekemiseen ja sen johtamiseen on olennaista. Olen suositellut Trainers’ Housea eteenpäin ja minulle on jäänyt positiivinen kuva juuri tämäntyyppisistä muutoksen johtamisen tilanteista.”