Alea Iacta Est

Alea Iacta Est

Ihmisen elämässä tulee vastaan hetkiä, joissa kohtalo vaihtaa raidetta. Trainers’ Housen toimitusjohtaja Arto Heimonen on aina ollut kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu ennen näitä hetkiä, näissä hetkissä – ja niiden jälkeen.

Arton talk show Alea Iacta Est keskittyy poikkeuksellisten yksilöiden elämään, valmistautumiseen, menestyksen salaisuuteen sekä elämän tarkoitukseen.

Uusin jakso: Mariska

Kuka olisikaan parempi vieras Arto Heimosen Alea Iacta Est -ohjelman ensimmäisen tuotantokauden viimeiseen jaksoon kuin Mariska. Uudessa jaksossa sukelletaan sanoittaja, säveltäjä, laulaja Mariskan elämän käännekohtiin.

Miten punkkarista tuli eräs Suomena arvostetuimmista sanoittajista? Miten Mariskan suhde kieleen on elänyt ja kehittynyt 20-vuotisen uran aikana?

Voisi kuvitella, että Suomen suosituimpia lauluja jo vuosikaudet tuottanut taiteilija kokisi aina osanneensa laulaa, mutta Mariska kuvaa valmistuneensa laulajan ammattiin vasta viimeisten kahden vuoden aikana.

Mikä on laulun tekstin syvin olemus? Entä miten muoto ja sisältö liittyvät toisiinsa? Onko kappaleilla tehtävä? Jos on, mikä on Suomen suosituimpiin lukeutuvan Mestaripiirros-tekstin tehtävä?

Mariska kirjoittaa nykyisin kaikki kappaleensa kolmen hengen tiimissä. Miten luomissessioon virittäydytään, ja mitä voimme oppia Mariskan tiimin työskentelytavasta?

Mariska avaa haastattelun aikana myös valmistautumistaan Vain Elämää -ohjelmaan. Suosikkiohjelma auttoi Mariskaa rikkomaan merkittävän uskomuksen ja elämäänsä rajoittavan tarinan. Mikä tuo uskomus tai tarina oli?

Aiemmat jaksot

Johannes Lahtela

Vuoden viimeisessä Alea Iacta Est -jaksossa Arto Heimosen vieraaksi saapuu näyttelijä, kirjailija ja ortodoksipappi Johannes Lahtela. Johannes ja Arto käyvät keskustelussaan syvissäkin vesissä. Jaksossa käsitellään muun muassa läsnäoloa, egoa, ihmisten kohtaamista, alkoholismia sekä kirjan kirjoittamisen ja pappeuden opetuksia.

Viime vuosina addiktiopohjaiset sairaudet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Yksi syy liittyy kasvatukseen, josta on tullut yksilökeskeistä. Elämme itsekeskeisyyden ja nartistisuuden vuosisataa – minä on tullut ihmisille liiankin tärkeäksi. Missä kohtaa omien tunteiden vatvominen alkaa olla epähyödyllistä? Jaksossa käsitellään myös rampauttavaa palautetta ja egon ansoja.

Johannes kertoo haastattelussa oman kiinnostavan tarinansa käännekohtia. Miten taiteilijan identiteettiin vahvasti liittyvä alkoholinkäyttö taittui – ja mikä oli juurisyy Johanneksen raitistumiselle?

Raitistumismatkansa aikana Johannes löysi kaksi merkittävää tekijää elämäänsä – ortodoksipappeuden sekä Samuli Edelmanin. Miten ateistista tuli pappi, ja miten Johannes lähestyi Samulin elämäkerran kirjoittamista, kun takana oli painimista samojen demonien kanssa?

Arto on aina ihaillut Johanneksen kykyä olla läsnä. Mitä on harjoiteltu aitous?

Voimme oppia Johanneksen vuorovaikutuksesta ja kohtaamisosaamisesta paljonkin, mutta miten Johannes onnistuu siirtämään fokuksensa pois omasta itsestään ja kohdistamaan sen muihin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan? Miten lisätä sisäistä rauhaa, ja mitä ovat pyhien ikiaikaiset opetukset? Miten ego sulatetaan?

Ismo leikola

Arton vieraaksi saapuu maailman hauskin ihminen, joka on keikkaillut menestyksekkästi ympäri maailmaa, legendaarisilla klubeilla ja areenoilla Hollywoodissa ja Las Vegasissa sekä esiintynyt maailmantähtien ohjelmissa, kuten Late Night with Conan O’Brien -showssa ja The Late Late Show with James Corden -ohjelmassa.

Kyseessä on tietenkin Ismo Leikola.

Jaksossa Arto ja Ismo pureutuvat kanssa stand upin ja komiikan maailmaan – mitä voimme oppia huippukoomikolta vaikuttamisesta?

Miten stand upissa yhdistyy insinöörimäinen tarkkuus ja kalja kädessä persettä raapiva rentous?

Miten Ismo rakentaa esityksensä – onko olemassa salaista kaavaa, vai onko komiikan analysointi yhtä hauskaa kuin sammakon leikkely?

Ismon mukaan palkitsevinta on katsojille ”uusien aivokytkentöjen rakentaminen”. Miten sanoilla leikkimisen taidon ja asioiden yhdistelyn oppii?

Conan O’Brienin showssa esitetyn Ass-tarinan syntyprosessi oli pitkä. Miten Ismo rakensi tarinan ja valmistautui esiintymään ohjelmassa, jota katselee miljoonat ihmiset?

Anu Sinisalo

Seuraavaksi ilmestyy Alea Iacta Est -keskustelu, jonka julkaisua Arto Heimonen on odottanut kasvavalla innolla. Vieraaksi saapuu Venla- ja Jussi-palkittu näyttelijä Anu Sinisalo, joka on tuttu monille Sorjonen-sarjasta. Anu näyttelee myös pian ilmestyvässä Muraalimurhat-elokuvassa, jonka tuotannossa on ollut mukana myös elokuvaa jakeleva Netflix.

Anu avaa keskustelussa näyttelemisen salaisuuksia tavalla, josta voi ottaa oppia myös työelämään ja johtamiseen. Mikä on roolien merkitys? Minkälainen vallanjako on näyttelijän ja ohjaajan välillä?

Anu tunnetaan erityisesti komplekseista henkilöhahmoista ja rooleista. Miten hän päätyi tekemään tämänkaltaisia hahmoja? Mikä on hänen menetelmänsä hahmon henkiin herättämiseksi?

Jaksossa keskustellaan myös läsnäolon merkityksestä niin näyttelemisessä kuin muussakin inhimillisessä kanssakäymisessä. Miten voisi olla enemmän läsnä niissä hetkissä, jotka ovat tärkeimpiä ja arvokkaimpia?

Helena Åhman

Jos olet ollut paineisissa neuvottelutilanteissa, tiedät miten tärkeää on löytää jostain lisää aikaa ja tilaa toimia. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty – mutta hätä ei ole tämännäköinen.

Uudessa Alea Iacta Est -ohjelman jaksossa Arto Heimosen vieraaksi saapuu työpsykologian tohtori ja palkittu tietokirjailija Helena Åhman. Helena ja Arto pureutuvat niihin keinoihin ja työkaluihin, joiden avulla pärjäät paremmin vaikeassa ja paineisissa tilanteissa.

Oma roolinsa on luonnollisesti valmistautumisella – mutta miten se pitäisi tehdä, jotta saisit enemmän aikaa ahdisteltuna?

Jaksossa käsitellään aihepiiriä monista eri näkökulmista – perusarjesta panttivankineuvotteluihin. Mitä pitäisi löytyä sinun työkalupakistasi, miten kasvatat tunnerohkeuttasi, miten kysyt laadukkaampia kysymyksiä, mitä eroa on strategisella ja taktisella empatialla…

Saat myös käyttöösi älyä loukkaavan yksinkertaisia keinoja, joilla ratkoa riitoja.

Jos haluat kasvattaa tunneälykkyyttäsi ja vähentää tunneälyttömyyttä, viritä vastaanottimesi valmiiksi.

Marko Kulmala

Luultavasti kaikki tuntevat jonkun, joka on alkoholismista huolimatta tehnyt menestykkään uran. Yksi näistä ihmisistä on yrittäjä, storyteller Marko Kulmala.

Markon pitkää uraa värittää kujanjuoksu alkoholismin kanssa. Lopulta seinä nousi pystyyn, ja muutos oli välttämätön. Markoa auttoi vertaistuki, joka on ollut myös monen muun pelastus.

Siihen nähden, miten vahva näyttö vertaistuen toimivuudesta on, siitä on käyty huomattavan vähän avointa keskustelua.

Marko Kulmala saapuu uusimmassa Alea Iacta Est -jaksossa Arto Heimosen vieraaksi ja kertoo tarinansa – miten alkoholismi sai otteen nuoresta johtajasta ja lupaavasta urasta, millaisen prosessin Marko kävi läpi toipuessaan alkoholismista, ja mitkä olivat kriittiset askeleet toipumiseen?

Arto ja Marko keskustelevat myös alkoholismin merkityksestä yhteiskuntaan ja työyhteisöön – mitä on tehtävissä, kun nykyisten toimintamallien vaikuttavuus on ilmiselvästi riittämätön?

Seppo Kolehmainen

Jos olet seurannut viime päivien uutisia, olet huomannut että poliisi on jälleen otsikoissa. Tällä kertaa kyse ei ole siitä, että poliisi olisi tehnyt työnsä huonosti tai huolimattomasti – vaan siitä, onko poliisilla kykyä tehdä työtään hyvin.

Ensi vuodelle on suunniteltu merkittäviä poliisin määrärahojen leikkauksia, ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on ollut syystäkin huolissaan siitä, miten viranomainen voi tehtäviään toteuttaa onnistuneesti.

Toimitusjohtajamme Arto Heimonen haastatteli poliisiylijohtaja Kolehmaista Alea Iacta Est -ohjelmaansa. Haastattelun aikana käsiteltiin paitsi poliisin toiminnan rahoituksen tilaa, myös poliisityössä onnistumisen edellytyksiä, johtamistyylejä, poliisin roolia yhteiskunnassa sekä monia muita kiinnostavia aiheita.

(Haastattelun aikana käy myös ilmi, minkälaisissa olosuhteissa toimitusjohtaja Heimonen päätyi ensi kertaa kasvotusten poliisin kanssa. Todettakoon jo etukäteen, että tuolloin viranomaisella oli pelisilmä kunnossa.)

Sirpa Pietikäinen

Kevätkauden viimeisessä Alea Iacta Est -jaksossa Arton vieraaksi saapuu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Politiikan lisäksi jaksossa keskustellaan erityisesti neuvottelemisesta, sillä Sirpa ja Arto ovat molemmat intohimoisia aiheen suhteen.

Sirpa on paitsi neuvotellut halki poliitikon uransa, myös opiskellut Harvardissa ja opettanut Aalto-yliopistossa. Hetkittäin jaksossa sukelletaan neuvottelutaidon syvään päätyyn.

Sen lisäksi keskustellaan siitä, miksi politiikassa on niin paljon epäluottamusta, ja minkälainen on suoraselkäinen poliitikko – vai onko sellaisia?

Kuulet jaksossa myös, mitkä ovat todelliset vaikuttamisen keinot politiikassa ja millä neljällä keinolla saa jopa vaikeissa poliittisissa neuvotteluissa tuloksia.

Jyri Lindén ja Hans-Peter Siefen

Yksitoista vuotta sitten Jyväskylässä järjestettiin Viikonloppuseminaari, johon osallistui 700 vierasta. Tästä tapahtumasta kasvoi vuosikymmenessä Nordic Business Forum, joka keräsi vuonna 2019 Messukeskukseen yli 7 000 yrityspäättäjää ympäri maailman.

Nordic Business Forum -yrittäjät Jyri Lindén ja Hans-Peter Siefen ovat tuoneet maahan varapresidentti Al Goren, yrittäjämoguli Richard Bransonin, kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin sekä presidentti Barack Obaman – muiden muassa.

Mistä kaikki sai alkunsa – ja mikä ajoi parivaljakon unelmoimaan suuria?

Sanotaan, että hyvä yhtiökumppanuus on kuin hyvä avioliitto. Onko Jyrillä ja Hapella ollut järki- vai rakkausliitto?

Mikä dynamiikka yhdistää kumppaneita ja mistä syntyy kumppanuuden huipputuottavuus?

Entä mikä on mennyt matkan varrella vihkoon – ja mitä siitä on opittu?

Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen, kun katsot ohjelman uuden jakson Jyrin ja Hapen kanssa.

Paula Thesleff

Arpaa heitetään jälleen, kun Arto saa vieraakseen psykologi Paula Thesleffin.

Paula on kirjoittanut kirjan suorituskyvyn psykologiasta, ja keskustelussa ruoditaan pääkopan merkitystä optimisuorituksen kannalta.

Henkinen (eli psyykkinen eli mentaalinen) valmennus on tuttua vaikkapa huippu-urheilusta tai esiintyjiltä, mutta mikä sen rooli on meille tavallisille tallaajille?

Paulan mukaan mentaalisen valmennuksen osuus onnistumisen suhteen on merkittävä – jopa 90%! Jos kuulostaa liioittelulta, katso jaksosta perustelut.

(Siihen nähden, miten tärkeää mentaalinen puoli on, siihen käytetään huomattavan vähän aikaa ja resursseja. Moni ehkä ajattelee, että mentaalinen valmennus on vain höttöä – mutta voiko sillä olla myös kassavirtaa tukevia vaikutuksia?)

Eri alojen huippusuorituksilla on paljonkin yhteistä, ja jos haluaa pärjätä millä tahansa alalla, on syytä ymmärtää, mistä huippusuoritus on kiinni.

Olisi ikävää, jos optimaalinen suoritus ja potentiaalin irtisaaminen H-hetkessä jää kiinni mentaalisista tekijöistä, vaikka kaikki muu olisi kunnossa.

Miten voimakkaastakin jännityksestä ja jopa pelosta saa tehtyä työkaluja oman suorituksen parantamiseen?

Miten tavoitteita asetetaan viisaasti niin, että ne ruokkivat motivaatiota?

Miten tunnesäätelyllä voi parantaa tuloksia? Kuinka voisi käsitellä meitä ehkä riivaavia epäonnistumisen pelkoja, jännitystä tai ahdistusta, jotka heikentävät suorituskykyä tärkeissä hetkissä?

Mikä ratkaisevan tärkeä oivallus koskettaa jopa 98% ihmisistä?

Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen, kun katsot Arton keskustelun Paulan kanssa.

Antti Heikinheimo

Ohjelman uusimmassa jaksossa laamanni Antti Heikinheimo kertoo 40 vuoden asianajo- ja sovittelijakokemuksella, miksi hän on kyllästynyt riitelyyn, mutta rakastaa sovittelua.

Antti avaa hienovireistä sovittelun keinovalikoimaa, filosofiaa sekä potentiaalia. Jaksossa Antti ja Arto keskustelevat myös tunteiden johtamisen keinoista ja merkityksestä neuvottelutilanteessa.

Miten luottamus ja yhteys rakennetaan vaikeissa ristiriitatilanteissa?

Mitä on tyypillisesti vaikeiden konfliktitilanteiden taustalla?

Antti avaa myös harvinaisen suoraan oman uransa vasta- ja myötämäet sekä reflektoi viisastumista ihmisenä ja ammattilaisena.

Lauri Järvilehto

Ohjelman uusimmassa jaksossa Arton vieraaksi saapuu filosofi ja tietokirjailija Lauri Järvilehto.

Jaksossa Lauri kertoo, kuinka koulukiusattu ja sosiaalisesti kompuroiva nuori löysi oman polkunsa. Miten pikku-Laurista tuli lopulta filosofi?

Lauri toimii Aalto-yliopiston työelämäprofessorina ja Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman toisena johtajana. Miten työelämäprofessori näkee oppimisen nykyaikana?

Uudessa jaksossa mennään myös pintaa syvemmälle – mitä on ego ja minuus?

Mikä merkitys flow’lla on huippusuorituksissa, ja onko liika tsemppaaminen vaarallista?

Kuulet jaksossa myös tärkeitä oppeja ration, tunteiden, intuition sekä vinoumien roolista päätöksenteossa.

Tuure Kilpeläinen

Ohjelman uusimmassa jaksossa Arton vieraaksi saapuu karismaattinen muusikko ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen.

Tuure on monille tuttu esimerkiksi Vain elämää -ohjelmasta, mutta muusikon ura ei ollut suinkaan itsestäänselvyys. Miten Tuure päätyi valitsemaan taitelijaelämän – ja miten sooloartistista kehittyi lauluntekijä ja bändimusikantti?

Miten suosittu Kaihon karavaani sai alkunsa? Mistä Tuure ammentaa luovuuttaan? Entä miten Tuure valmistautuu tärkeisiin hetkiin, kuten isoihin keikkoihin? Mistä syntyy magiikka koskettaa ihmistä?

Katso ohjelmasarjan kauneimmin sanallistettu haastattelu nyt!

Timo Metsola

Ohjelman uusimmassa jaksossa Arton vieraaksi saapuu Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Moni tuntee yrittäjä-Timon menestystarinan, mutta harva tuntee hänen kasvutarinaansa ihmisenä ja ammattilaisena. Jaksossa Timo avaa uransa traagiset vaiheet sekä pohjakosketustensa opetukset.

Mikä on ollut uskon ja valmentajan merkitys Timon uralla? Entä kuinka laadukas treenaaminen on vaikuttanut uran kehitykseen? Mikä merkitys eri asioiden välisellä synergialla on ja kuinka rakennetaan toimiva arjen cocktail?

Minkälainen suhde Timolla on riskinottoon?

Kuulet myös jaksossa Timon vinkit laadukkaaseen päätöksentekoon ja viisaaseen ajankäyttöön.

Matti Vestman

Uusin vieras on itse ollut käänteentekevä ihminen monen elämässä. Arton vieraaksi saapuu tunnettu ja palkittu painonnostovalmentaja Matti Vestman. Millaista on Matin mielestä laadukas ja tavoitteellinen harjoittelu?

Mitä tekemällä pääsee vireystilaan, jossa huippusuoritus voi onnistua — ja mitä huippusuorituksen aikana tapahtuu?

Mitkä ovat valmentaja-ammatin käänteentekevät hetket, ja miten ADHD-diagnoosi on vaikuttanut Matin elämään?

Miten selvitä elämän pahoista pettymyksistä?

Miten rakennetaan huippufiilis?

Entä mitä Suomen kansanterveydelle tapahtuisi, jos kaikki alkaisivat tehdä syväkyykkyjä?

Näihin kysymyksiin saat vastauksen katsomalla jakson.

Harri Gustafsberg

Filosofian tohtori Harri Gustafsbergille kohtalokkaat hetket ovat tuttuja paitsi teorian tasolla, myös henkilökohtaisesti. Harri on paitsi väitellyt resilienssistä (eli ihmisen sitkeydestä ja sisusta) ja kirjoittanut useita kirjoja, myös työskennellyt poliisin erikoisyksikkö Karhun operatiivisena johtajana.

Mutta miten pikku-Harrista tuli poliisi, ja mitä Karhuryhmässä toimiminen hänelle opetti?

Mitä liikkuu ihmismielessä, kun joutuu tekemään jonkun henkeä koskevia päätöksiä – tai kun oma henki on vaakalaudalla?

Mikä on valmistautumisen merkitys kohtalon hetkissä? Mitä maailmanluokan valmistautuminen tarkoittaa? Mitä vaatii, että voi tarttua tilanteessa oleviin mahdollisuuksiin?

Tässä jaksossa Harri antaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten sinä voit etukäteen valmistautua todella stressaavaan tilanteeseen. Lisäksi saat kättä pidempää yllättävien tilanteiden hallitsemiseen.

Virpi Sarasvuo

Miten huippu-urheilija valmistautuu kisoihin? Miten Virpi on suhtautunut julkisuuteen uransa eri vaiheissa? Mitkä ovat olleet Virpin uran suurimmat pettymykset?

Oliko suhteen alku Jarin kanssa salamarakastuminen? Entä mikä oli Tanssii tähtien kanssa -voiton taustalla?

Jaksossa paljastuu myös, mikä on poikkeuksellisen voittamisen taustalla.