Video: Hengitysharjoituksen voima

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Jännitätkö esiintymistä?

Esiintymispelko tai esiintymisjännitys on yksi yleisimpiä asioita, joita ihmiset pelkäävät ja siihen on syynsä. Tänään haluan antaa sinulle yhden käytännön vinkin, jolla teet esiintymisjännityksestä siedettävämpää.

Esiintymisen jännittämiseen voi olla monia syitä. Sinulla voi olla traumoja ala-asteen laulukokeesta tai liikunnan opettaja on tuottanut sinulle epämiellyttävän kokemuksen, joka on jäänyt päälle. Ei kuitenkaan psykologisoida tätä liikaa, vaan keskitytään esiintymisjännitykseen fysiologian kautta. Sinun aivosi voivat virheellisesti tulkita esiintymistilanteen uhkaavaksi, vaikka siinä ei olisi mitään vaarallista. Kun sinun mantelitumakkeesi heräävät, ne laittavat sinut taistele, pakene tai jäädy tilaan. Tällöin esimerkiksi muisti saattaa pätkiä, koska jännitys ottaa ylivallan aivoistasi.

Fysiologinen ilmiö, jossa aivot reagoivat kuin sinulla olisi hätä on asia johon voimme vaikuttaa. Tähän on yksi tapa ylitse muiden ja se on hengitys.

Hengitys on ainoa asia, joka on sekä autonominen, että sellainen johon voit tahdonalaisesti vaikuttaa. Nyt opetan sinulle hengitysharjoituksen, jonka opin Henkka Hyppösen kirjasta Pelon hinta. Harjoitus vaikuttaa kiertäjähermon, eli vagushermon kautta hengityksen avulla siten, että autonominen hermosto rauhoittuu.

Tämä hengitysharjoitus perustuu uloshengityksen pidentämiseen

Pelkästään se, että hengität syvään ei riitä. Sinun pitää osata oikea rytmi. Harjoituksessa hengitetään syvään, mutta ennen kaikkea pidennetään uloshengitystä. Tämä auttaa ennen esiintymistilanteita pelkoon.

Harjoitus menee näin: hengitä neljä sisään, pidätä seitsemän ja puhalla kahdeksan ulos.

Tämän kun teet esimerkiksi viisi tai kymmenen kertaa ennen esiintymistä tai jännittävää tilannetta, niin rentoudut varmasti. Kokeile myös tehdä harjoitus ennen nukkumaan menoa ja pääset matalammalle vireystasolle.

Katso video ja tee hengitysharjoitus Tuomon kanssa.

Tuomo Loukomies
Tuomo on koulutukseltaan erityisopettaja ja erikoistunut parempaan oppimiseen. Ihmiset ja ajattelun muutos kiinnostavat Tuomoa. Tutustu Tuomoon tarkemmin täällä!