Video: kulttuuri muuttuu vain, jos…

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Tapojen muuttaminen vaatii toistoja ja aikaa

Kulttuuri muuttuu vain, jos tavat muuttuvat. Tiesitkö, että noin 40 % siitä mitä me tehdään päivittäin on täysin tapojen ohjaamaa. Eli olemme automaattiohjauksella.

Tapojen muuttaminen vaatii paljon toistoja ja näin ollen siis myös aikaa. MIT:n neurotieteilijät ovat tutkineet tätä aihetta ja löytäneet kolme elementtiä, joita ihminen tarvitsee onnistuakseen tapojen muuttamisessa.

1. Ensin täytyy tietenkin tunnistaa se tapa, jota halutaan muuttaa. Onko sinulla esimerkiksi paha tapa tiuskia kotona? Tai onko sinulla töissä tapana tehdä asioita liikaa yksin?

2. Seuraavaksi on tärkeää tunnistaa ärsyke. Eli mikä aina johtaa siihen tapaan? Se, että tiuskit kotona – johtuuko se siitä, että kengät on keskellä eteisen lattiaa vai kenties siitä, että olet aina liian nälkäinen kun tulet kotiin? Samalla tavalla se, että teet liikaa töitä yksin – voisiko se johtua siitä, että deadlinet tulevat aina yllättäen vastaan? Eli sinulla on liian kiire.

3. Kolmas elementti on seuraus. Mitä tavastasi seuraa? Tiuskimisestahan saattaa seurata riita. Yksin tekemisestä saattaa seurata esimerkiksi huonoa laatua ja entistä enemmän kiirettä kun olet seuraavienkin asioiden kanssa yksin.

Miten tapoja muutetaan?

Miten tapoja sitten muutetaan?

Jos haluat muuttaa tiuskimista tai yksin tekemistä niin muuta ärsykettä, tue tavan muutosta ja varmista, että lopussa on hyvä palkinto.

Jos et halua tiuskia kun tulet kotiin, pidä huoli esimerkiksi siitä, että syöt välipalan ennen kuin menet kotiin. Kun olet paremmalla tuulella niin pystytkin olemaan tiuskimatta siinä tilanteessa, jolloin palkinto tai seuraus onkin se, että saat pusun ja kiitoksen.

Työpaikalla voitte yhteisönä yrittää rakentaa parempia ärsykkeitä, jotta onnistutte muuttamaan tapoja, joka muuttaa puolestaan kulttuuria.

Jos haluatte, että ihmiset tekevät vähemmän töitä yksin, enemmän yhdessä, niin katsokaa tulevia deadlineja etupeltoon vaikka viikkoa tai kuukautta etukäteen. Luokaa systematiikka deadlinejen tarkistamiseen ja varatkaa hyvissä ajoin yhteistä työstöaikaa.

Viimeinen, mutta kaikista tärkein; seuraus. On tutkittu, että positiivinen tai vahvistava palaute tai palkinto on paljon tehokkaampi tapa kuin negatiivinen palaute ja virheiden osoittelu. Varmistakaa, että teillä on systeemi siihen, miten ihmiset saavat positiivisen fiiliksen siitä, että ovat yrittäneet toimia toisin.

Mieti siis, mikä on se seuraava tapa, jonka te haluaisitte yrityksessänne muuttaa luodaksenne voittavaa kulttuuria.

Katriina Juntunen