Video: Kuuntelun tasot

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kuunteleminen on taito

Tiesitkö, että kuunteleminen on taito?

Meillä on kyllä korvat kaikilla, mutta osaatko käyttää kuuntelua oikeasti niin, että siitä on hyötyä muiden kanssa vuorovaikutuksessa?

Kuuntelu on harjoiteltava taito.

Voit lähteä liikkelle siitä, että mietit, mitkä ovat kuuntelun tasot.

Kuuntelun tasot

Nollataso on se, että ei kuuntele. Käännät selän ja kävelet pois.

Ykköstason kuuntelija on puolestaan sellainen, joka kuuntelee keskeyttääkseen. Toisin sanoen tällainen henkilö keskeyttää lauseen.

Kakkostason kuuntelija on sellainen, joka kuuntelee vastatakseen. Tämä tarkoittaa sitä, että se ihminen joka kuuntelee sinua, niin näet, että hän ei itse asiassa kuuntele mitä sanot, vaan odottaa vuoroaan. Hän haluaa vastata jonkun oman ajatuksensa kesken kuuntelun. Mistä tunnistat tämän? Tällainen kuuntelija ei millään tavalla reflektoi sitä, mitä olet juuri sanonut. Hän malttaa odottaa ettei keskeytä, mutta mielessä on vain oma asia jonka haluaa sanoa. Lapset on usein tällaisia.

Kolmostasolla ihminen kuuntelee jatkaakseen. Tällaisessa tilanteessa ihminen ottaa sen ajatuksesi ja jatkaa sitä. Lause voi jatkua esimerkiksi niin, että sanot jotain ja toinen vastaa ”joo mä tiedän ja sitten vielä näin ja näin”. Eli hän on kuullut sinut ja jatkaa omalla ajatuksella. Tämä on jo hyvän tasoista kuuntelua. Tästä jo huomaa, että kuuntelemassa on ihminen joka ottaa vastaan aidosti asiasi.

Neljännen tason kuuntelija kuuntelee ymmärtääkseen. Tässä ollaan jo todella lähellä ninjatasoa. Oikeasti ymmärrät, mitä toinen sanoo. Tällainen vaatii paljon reflektointia. Esimerkkinä voisi olla se, että ihminen osaa kerrata sinulle, mitä juuri sanoit. Eli ei aloita vastaustaan omilla ajatuksillaan, vaan kertaa sanomaasi ja esittää tarkentavia kysymyksiä.

Viimeinen kuuntelun taso on, että kuuntelee oppiakseen. Tällä tasolla tehdään muistiinpanoja, on kyky referoida toisen ihmisen ajatuksia.

Nämä ovat kuuntelun tasot. Kaksi viimeistä ovat aika lähellä toisiaan, eikä niillä ole suurta eroa mutta itse ajattelen ne tällä tavalla.

Tuomo Loukomies