Video: Mikä vie ihmistä eteenpäin?

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Pieni lapsi tutkii maailmaa

Elämä on tällä hetkellä aika ihmeellistä. Saan kotona seurata 8-kuisen lapseni oppimiskäyrää – millä tavalla opitaan seisomaan ja päästään eteenpäin.

8-kuinen pikkupoika tutkii maailmaa ja samaan aikaan siinä rinnalla vähän vajaa kolmevuotias.

Joka päivä altistun sille, miten ihmeessä ihminen pystyy kasvamaan ja kehittymään niin nopeasti.

Tämä on ihmeellistä.

Kumpi on kovempi ajuri – sisäinen motivaatio vai ulkoinen toimintaympäristö?

Olen viime aikoina miettinyt, millaista oli noin 15 vuotta sitten, kun 23-vuotiaana, nuorena opiskelijana ajauduin Trainers’ Houselle töihin.

En tiennyt mitä haluan elämältäni. Ei ollut selkeitä tavoitteita, mutta kävi onni siinä, että löytyi yrityskulttuuri, joka nostaa enemmän, kuin laskee.

Viime vuodet on tullut käytyä asiakkaiden kanssa keskustelua ja tutkittua sitä, mikä on sisäisen motivaation merkitys. Siis sen, millä tavalla ihminen kokee vapautta ja autonomiaa. Miten ihminen pääsee oppimaan ja tuntee tarkoitusta, eli merkitystä.

Mitkä ovat näiden vaikuttimet ja vaikutus siihen, miten ihminen kasvaa? Mikä merkitys puolestaan on sillä, mihin sattui päätymään, eli ulkoisella toimintaympäristöllä?

Tietysti sisäisellä motivaatiolla on valtavasti merkitystä, mutta ei se ole millään niin vahva voima kuin se, minkälainen ympäristö sinulla on. Mikä on se kulttuuri?

Eihän sitä silloin tajunnut, mutta tällä hetkellä kun miettii taaksepäin sitä miten käyttäydyn, mitä ajattelen, miten pukeudun, sivistys ja ehkä arvotkin – kulttuuri on vaikuttanut.

Tietysti tämä porukka ympärillä, kenen kanssa on päässyt tekemään töitä, on vaikuttanut paljon enemmän kuin se, mikä on ollut minun sisäinen motivaationi.

Tämä on kysymys, jota on hyvä pohtia ja kysyä omilta porukoilta – mikä saa juuri sinut antamaan parastasi? Sillä pääsee kiinni sisäiseen motivaatioon.

Toisaalta on myös hyvä pohtia, millainen tämä meidän kulttuuri on? Miten se tukee sitä, että ihmiset kasvavat ja menevät eteenpäin? Sehän on ihmisten tehtävä, mennä eteenpäin.

Marko Lehtinen
Markon erityisosaaminen kiteytyy muutosten läpivientiin, strategian jalkauttamiseen sekä myyntiprosessin eri vaiheisiin. Tutustu Markoon tarkemmin täällä!