Video: Mukavuusalueelta epämukavuusalueelle

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Mukavuusalueelta epämukavuusalueelle

Kun toimintaympäristö muuttuu voimakkaasti, tarvitaan uudenlaisia ajatuksia, uusia tapoja tehdä ja toimia. Samaan aikaan on asioita joita ei välttämättä tarvitse keksiä uudestaan, mutta ne täytyy ottaa käyttöön uudelleen.

Yksi tällainen perustyökalu on paljon puhuttu epämukavuusalue. Tästä puhutaan eri konteksteissa: urheilussa, liiketoiminnassa, oppimisessa. Soveltuu siis moneen.

Perusajatushan tässä on tämä:

Jotta ihminen pääsee eteenpäin, hänen täytyisi mennä omaehtoisesti mukavuusalueelta epämukavuusalueelle.

Asia josta tämän yhteydessä harvoin puhutaan on, että jos ihminen ei tätä tee, niin maailma tuo joka tapauksessa uuden epämukavuusalueen hänen luokseen. Korona on varmasti yksi kaikkien todistama ilmiö tästä. Ei tätä olettanut tai odottanut kukaan. Mutta nyt se on tässä ja meidän täytyy siihen sopeutua.

Muutama asia joka voi estää tässä onnistumisen ja missä tilanteessa yritykset ja yksilöt ovat tällä hetkellä, syitä etteivät pysyt tähän on esimerkiksi pelko. Pelottaa, jännittää, tämä on vierasta, tuntematonta ja koetaan uhkaa, joka on ihan realistinen.

Voi myös olla, että tämä tuntuu äärimmäisen raskaalta. On vaikea oppia siinä tahdissa mitä nyt edellytetään, uusia tapoja tehdä ja ajatella.

Muutama asia, joilla tätä voisi avittaa ja vauhdittaa:

Yksi on se, että kun jokin tuntuu raskaalta ja ylitsepääsemättömältä, mutta se on kuitenkin pakko tehdä, niin muista systematiikka. Mieti muutama pieni asia, mitä voit päivittäin tai viikoittain tehdä ja jotka eivät ole ihan tuttuja ja turvallisia sinulle, mutta ovat kuitenkin sellaisia, jotka vievät omia asioita ja tavoitteita eteenpäin. Tee näistä systemaattisia, laita ne kalenteriin. Varmista, että ne ovat tarpeeksi pieniä, ei kaikkea kerralla, vaan riittävästi.

Toinen asia on se, että tarvitsemme jonkin päämäärän. Tarvitsemme tämän itse itsellemme, mutta etenkin silloin, jos vastaamme tiimistä. Tällä hetkellä koronatilanne on sotkenut tarinan jota olemme kertoneet.

Minne olemme menossa, mistä olemme tulleet, miten tämän teemme?

Pohtikaa yhdessä ja pohdi myös itsellesi uusi tarina. Parempi tarina. Minne pystyn tästä menemään, mitä haluaisin saavuttaa, miten minä sen teen? Ihmiset ovat olentoja, jotka tarvitsevat tarinan tuen itselleen.

Tässä muutama ajatus. Ei ehkä täysin uusia sinulle, mutta suosittelen, että otat nämä käyttöön uudelleen. Miten saat tähän tilanteeseen enemmän hallinnan tunnetta ja toisaalta pystyt viemään itsellesi ja teille organisaatiossa yhteisesti tärkeitä asioita eteenpäin.

Marko Heintie
Marko työskentelee muutoskonsulttina ja vastaa Trainers’ Housen trainee-ohjelmasta. Markon vahvuuksia ovat myyntijohdon ja myyntiprosessien kehittäminen sekä esimiestyön vahvistaminen hankkeissa, joissa tavoitteena on viedä läpi muutos asiakkaan strategian mukaisesti. Tutustu Markoon tarkemmin täällä!