Video: Nyt julistetaan adjektiivien täyskielto

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.



Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Älä puhu adjektiiveja, kerro tarinoita

Todella monessa firmassa on arvoja, jotka ovat ylväitä, käsitteellisiä laatusanoja ja toteamuksia – kuten asiakaslähtöinen, ketterä ja asiantunteva, ja näitä sanoja käytetään arvoina.

Nyt ei käytetä enää. Ja minkä takia ei?

Kokkolassa sijaitsee asiakkaani nimeltä Asunto Björndahl ja siellä työskentelee kiinteistövälittäjä Jori Björndahl. Kävi kerran niin, että Jori Björndahlilla oli pikkasen liikaa vauhtia maantiellä, poliisi pysäytti ja otti Jori paralta kortin pois. Seuraavana päivänä piti kuitenkin päästä asiakkaan luokse allekirjoittamaan toimeksiantosopimus.

Asunto Björndaahlin pääpaikka sijaitsee Kokkolassa, jossa välimatkat ovat pitkiä. Vaikka kortti oli lähtenyt, Jori oli seuraavana aamuna asiakkaan luona ottamassa asuntoa myyntiin. Vanhana kilpapyöräilijänä hän otti pyörän vajan takaa, myytävänä-kyltin kyytiin ja ajoi asiakkaan luokse. Paperit kirjoitettiin, ja Jori palasi toimistolle Kokkolaan. Matkamittarin mukaan asiakaskäynnistä tuli 137 kilometriä matkaa.

Kerroin aluksi, että on erilaisia arvoja ja käsitteitä, kuten asiakaslähtöisyys, sitkeys, periksiantamattomuus – mitä halutaan viestiä teidän firman meiningistä. Se ei tule sillä, että luetellaan adjektiiveja, vaan se tulee kertomalla tällaisia Jori Björndahl -tyyppisiä tarinoita.

Kun kuulit tämän äskeisen tarinaan, niin varmaan sinäkin olit sitä mieltä, että onpas sitkeä kaveri – kylläpäs näkee paljon vaivaa asiakkaan eteen. Se on tarkoituskin.

Adjektiivien täyskielto tarkoittaa sitä, että ei puhuta adjektiiveja, vaan vaivaannutaan etsimään tarinoita, joilla johtopäätökset syttyvät kuulijan sydämeen, johon haluamme vaikuttaa.

Eli ihminen ei ole saavi, joka täytetään – vaan ihminen on lamppu, joka sytytetään – ja se tehdään tarinoilla.

Sami Paassola
Samilla on yli neljännesvuosisadan mittainen kokemus television tekemisestä. Viime vuosina hän on hyödyntänyt osaamistaan erityisesti yritystarinankerronnan ja johtamisen mediallistamisen parissa. Tutustu Samiin tarkemmin täällä!