Video: Ovatko nämä tiiminne pääsääntöiset vuorovaikutustavat?

Vaihda tilalle My Little Ponyt

Olisiko sinulla hetki aikaa puhua Ilmestyskirjasta?

Ilmestyskirjassa kerrotaan neljästä maailmanlopun ratsumiehestä, jotka ratsastavat mustalla, tulipunaisella, valkoisella ja hallavalla hevosella. Kuuluisa parisuhdeterapeutti John Gottman on ottanut samat hevoset käyttöön, mutta antanut niille eri nimet: kriittisyys, halveksunta, puolustelu ja mykkäkoulu.

Jos ne ovat parisuhteen pääsääntöiset kommunikointitavat, niin parille ei käy hyvin. Että onneksi olkoon, jos sinulla on tällaista kotona. Sama pätee myös työpaikalla.

Jos palautteen antaminen on näiden neljän vuorovaikutustavan varassa, niin kenestäkään ei saa optimia irti. Olen entinen hevostyttö ja myyntitallin työntekijä, ja sillä asiantuntemuksella sanon, että nämä ratsut kannattaa vaihtaa.

Ottaisin tilalle neljä My Little Ponya: toiveet, arvostuksen, vastuun ja avoimuuden.

Käytännössä se voisi tarkoittaa, että kritiikin sijaan kerro, millaista muutosta toivot. Mitä haluan sen tilalle, mikä nyt ei toimi?

Halveksunnan sijaan osoita uskoa siihen, että asiat voivat muuttua, ihmisten käyttäytyminen voi muuttua parempaan suuntaan. Bongaa pienetkin onnistumiset ja yritykset parantaa asioita ja tee niistä iso numero. Tämä on varma keino saada ihmiset toimimaan yhteisen päämäärän suuntaan.

Puolustelun ja selittelyn sijaan kohtaa epäonnistumisten aiheuttama häpeä – ja vie ajatukset taas seuraavaan kertaan: mitä silloin tehdään toisin, ja tarvitaanko korjausliikkeen tekemiseen apua?

Mykkäkoulun sijaan hyväksy se, että vaikeat keskustelut edellyttävät aina vaikeiden tunteiden läpi menemistä. Sano, että vähän hermostuttaa ottaa vaikea asia esille, mutta teen sen silti, ja pian onkin helpompi hengittää.

Käytä näitä, niin saat vastineeksi: sitoutumista, toisiaan arvostavan joukkueen ja hapekkaamman ilmapiirin.

Anna Perho
Anna on valmentaja, jolla on rautainen kokemus mediasta ja sisällöntuotannoista. Hän on työskennellyt kolumnistina ja toimittajana Suomen suurimmissa sanoma- ja aikakauslehdissä, juontanut ja käsikirjoittanut tv-tuotantoja ja työskennellyt kuusi vuotta radion aamushow’n juontajana. Hän on myös kirjoittanut useita bisnes- ja self help -kirjoja, joista tuorein on hankalia vuorovaikutustilanteita käsittelevä Suorat Sanat. Tutustu Annaan tarkemmin täällä!