Video: Päämäärä on tasapainoa tärkeämpää

Omia kirjasuosituksiani paremman elämän tavoitteluun

Olen kerännyt listalle Franklin kirjan lisäksi kuusi kirjaa, joista uskon olevan sinullekin hyötyä. Mukavia lukuhetkiä!

Lataa kirjavinkitSaat samalla Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kaipaatko elämääsi tasapainoa?

Tuntuuko joskus siltä, että elämässä pitäisi olla enemmän tasapainoa? Tämä tulee todella usein valmennuksissani vastaan – ihmiset kaipaavat tasapainoa. On todennäköistä, että joskus täytyy tehdä jotain enemmän ja jotain vähemmän. Tasapaino on iso otsikko. Se pitää purkaa auki ja miettiä, mitä se tarkoittaa tekemisen tasolla. Eli jos elämäni olisi tasapainossa, niin mitä tekisin vähemmän ja mitä enemmän.

Mutta pieni varoituksen sana; be careful what you wish for. Viktor Frankl, itävaltalainen psykiatri joka kehitti logoterapian, kirjoittaa kirjassaan ”ihmisyyden rajalla” hienosti ja kauniisti aiheesta tasapaino. Hänen tulkitsee tasapainoa tavalla, jossa on ehkä hieman erilainen kulma, kuin miten tyypillisesti aiheeseen suhtaudutaan. Frankl on elänyt keskitysleireillä ja menettänyt koko perheensä – mutta tullut itse hengissä sieltä ja vielä kaiken lisäksi säilyttänyt mielenterveytensä. Se on aikamoinen suoritus, me emme voi edes kuvitella sitä maailmaa. Frankl kirjoittaa kirjassaan; ”pidän vaarallisena mielenterveyden käsitteen väärinymmärtämisenä olettamusta, että ihminen ensisijaisesti tarvitsisi tasapainoa”. Tämä on aika paljon sanottu. Hän jatkaa; ”ihminen ei itse asiassa tarvitse jännityksetöntä tilaa, vaan pyrkimystä ja ponnistelua johonkin päämäärään, joka on hänen arvoisensa”. Franklin mielestä näyttää siis siltä, että mielenterveyden kannalta tasapaino ei välttämättä ole niin hyvä asia kuin miltä se joskus tuntuu.

Voi olla, että sinä ja ihmisesi tarvitsette tasapainon sijaan jotain teidän arvoista päämäärää, jota kohti te voitte yhdessä ponnistella.