Video: Muutokseen liittyy voimakkaita tunteita

Halutko oppia lisää muutoksen johtamisesta?

Lähde mukaan Muutosjohtajan Polulle! Muutosjohtajan Polku on 8 kuukauden matka muutoksen, johtamisen ja henkilökohtaisen kasvun ytimeen, jossa tiivistyy yli 20 vuoden kokemuksemme muutoksen johtamisesta.

Tutustu valmennukseen täällä

Huomioi tunteet yksilötason johtamisessa

Kuten hyvin tiedät, tunteet ovat voimakas työkalu. Tunteet saattavat myös olla estävä tekijä muutoksissa.

Kiireen ja ristiriidan tunne

Kun ihmiselle todetaan, että teet nyt jatkossa myös näitä asioita niin sieltä tulee takaisin nopea reflektio, että ”miten minä nyt näitäkin voin edistää kun enhän minä entisiäkään töitä ehdi tekemään”. Muutoksessa saattaa tulla myös voimakas ristiriidan tunne, koska se uusi tapa uhkaa jotain aitoa kokemusta. Yleinen vastaus voi olla, että ”asiakkaani on sanonut, että tämä on paras tapa”.

Epäoikeudenmukaisuuden tunne

Joskus organisaatiossa voi olla tilanne, että jossain joudutaan muuttamaan tekemistä ja toisaalla ei. Tämä voi synnyttää voimakkaan epäoikeudenmukaisuuden tunteen. ”Miksi minun täytyy tehdä, kun tuolla ei tehdä?”.

Moraalinen ristiriita

Voi olla myös viela vakavammasta kyse; organisaation strategia muuttuu niin voimakkaasti, että ihminen pohtii haluaako olla enää toiminnassa mukana. ”Onko tämä moraalisesti sellaista, että se kohtaa minun arvomaailmani?”.

Pelko

Voimakkain tunne muutoksissa on tietenkin pelko. Pärjäänkö minä? Paljastunko minä? Ihmisillä ei ole muutostilanteissa aina edes sanoja tunteilleen. Joskus jopa keskijohto toimii ration tasolla todeten, että ”tämä on hyvä juttu”, mutta käytännön tasolla hiekottavat muutosta.

Mitä voit tehdä hyvänä muutoksenjohtajana? Huomioi nämä tunteet yksilötason johtamisessa. Tunteista on hyvä myös puhua ihmisten kanssa, vaikka se olisi vaikeaa. Jo pelkkä tunteiden tiedostaminen, että ne ovat läsnä, auttaa johtamisessa.