Video: Vaikuttaminen on manipulointia – Vai onko?

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle miellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.



Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Hyvä paha vaikuttaminen

Vaikuttamistyössä on kyse siitä, että pyrkii saamaan jonkin sorttista jälkeä aikaiseksi toisessa ihmisessä tai yleisössä. Eli, että jokin muuttuu heissä. Se voi olla mielipide, tunnetila tai jotakin toimintaa. Tapahtuu siis jotain, mitä ei olisi muuten tapahtunut.

Mutta hetkinen. Sehän on moraalitonta! Sehän on väärin! Sehän on manipulointia.

Ja itse asiassa, voi se ollakin. Se, että pyrkii vaikuttamaan toisen ihmisen käyttäytymiseen – se voi olla manipulointia.

Millainen vaikuttaminen on oikein ja moraalisesti kestävää?

Mikä taas on eettisesti kyseenalaista manipulointia?

Siinä täytyykin katsoa vaikuttajan tarkoitusperiä. Jos esimerkiksi aidosti uskot, että se mitä olet myymässä on sen toisen ihmisen hyödyksi niin silloinhan se vaikuttaminen on suorastaan velvollisuus.

Psykiatri M. Scott Beckiltä kysyttiin joskus, että miten hän vastustaa kiusausta käyttää psykiatrin taitojaan sukulaisiin, läheisiin tai ystäviin. Hän ei ymmärtänyt tätä kysymystä. Jos on niin, että hänellä on osaamista jossakin ja lähellä on ihminen joka tarvitsisi tätä, niin sehän olisi suorastaan moraalitonta olla auttamatta. Vaikka hän ei olekaan virallisesti potilas.

Jos siis vaikuttamistyössä uskot aidosti, että se vaikutus mitä olet hakemassa on sen toisen ihmisen hyväksi, niin sellainen vaikuttaminen on suorastaan velvollisuus.

Marc Moberg