Video: Kolmen kysymyksen arvoitus

Selvitä maksuttoman työkalun avulla, onko sinulla tiimiSaat samalla Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Onko sinulla tiimi vai kokoelma yksinäisiä ihmisiä?

Aloita katsomalla videon kuva-arvoitus ja tee sen jälkeen happotesti omalle organisaatiollesi. Onko se ollenkaan sellainen, mitä voimme kutsua tiimiksi? Esitän sinulle kolme kysymystä. Kolme yksinkertaista kysymystä. Jos näihin pystyt vastaamaan kyllä, kyllä ja kyllä, niin onneksi olkoon – sinulla on tiimi.

Ensimmäinen kysymys. Luottavatko ihmiset toisiinsa? Luottamus tarkoittaa sitä, että he uskaltavat kertoa heikkouksistaan julkisesti. He uskaltavat sanoa, että minä en osaa, en ole varma ehdinkö, en ole varma onnistunko yksin. He uskaltavat pyytää toisiltaan apua. He uskaltavat mennä toisen luoksen ja sanoa, että ”minulla loppuu taidot kesken ja tarvitsen sinua tähän. Sinä olet tässä minua parempi. Opeta minua”. Ja tietenkin he myös oppivat sen kautta, eivätkä aina pyydä samaan asiaan apua. Sitä on luottamus. Heikkouksien julkista esittämistä ja rohkeutta pyytää apua. Muun muassa.

Seuraava kysymys. Pystyvätkö ihmiset konflikteihin? Eli pystyvätkö he olemaan julkisesti eri mieltä. Sanomaan paikassa, jossa olisi kaikkein helpointa nyökätä muiden mukana, että ”minä en usko tähän juttuun”. Tai että ”minä en tiedä, voidaanko me toteuttaa tätä näin”. Toki samaan aikaan tarjoten toista vaihtoehtoa niin, että konflikti ei ole tarkoitushakuista, vaan se on konfliktia joka pyrkii korjaamaan. Uskaltavatko ihmiset olla eri mieltä silloin kun olet läsnä, kun puhutaan vaikeista asioista tai kun sosiaalisesti olisi paljon helpompaa vaan sanoa että ”joo mennään”? Niin, että kun kysyisit kahden kesken samalta ihmiseltä niin hän ei kertoisi, ettei ollut koskaan mukana, ikinä ei sitoutunut.

Kolmantena. Vallitseeko joukossa kurioppi? Kurihan on Suomessa kauhea sana, sitähän ajatellaan heti että ruoska heilahtaa ja kahleet paukahtavat kiinni. Ei kuri sitä ole. Kuri on sitä, että on yhteiset pelisäännöt. Että on sovittu yhdessä, miten me toimimme ja miten me käyttäydymme ja sitten eletään todeksi yhteisiä sopimuksia. Kuri on tärkeää ja ihmisten välisessä toiminnassa välttämätön asia.

Kysy nämä kolme kysymystä itseltäsi. Jos kaikkiin kolmeen vastaus on kyllä, niin onneksi olkoon. Jos jää ei-vastauksia, niin sitten töitä on vielä tehtävä.