Video: 3 kysymystä strategiasta

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Strategia on fokusointia – ja sen täytyy olla kaikille ymmärrettävää

Muistatko Michael Porterin, tuon 80- ja 90-luvun strategiastaran? Porterhan määritteli strategian seuraavasti:

1. Sen täytyy ainutlaatuistaa yritystänne.

2. Strategian itsessään täytyy kertoa, miten te aiotte sitä toteuttaa.

3. Strategian tärkein ominaisuus on, että se kestää aikaa.

Porter oli sitä mieltä, että kovinkaan monen yrityksen strategiat eivät ole tällaisia, vaan ne ovat jotain muuta, kuten “haluamme olla Itämeren ykkönen” tai “haluamme kasvaa kannattavasti”. Nämä eivät välttämättä täytä Porterin kriteereitä. Olennaista on, että strategian täytyy kertoa valinnoista, joita arjessa teemme, toteuttaaksemme kilpailuetuamme.

Otetaan esimerkki lähempää.

Toinen strategiaguru Simon Sinek korostaa strategian johtamisessa ja viestinnässä kieltä, jota käytämme. Ajatellaan esimerkiksi, että strategian on laatinut joukko tiedemiehiä. Silloinhan strategiaa ymmärtää kielellisesti usein vastaava viiteryhmä, eli toiset tiedemiehet. Voi olla myös tilanteita, joissa hekään eivät ymmärrä itse kirjoittamaansa.

Jos taas otetaan strategia kielellisesti tehtynä sellaisena versiona, että kaikki ymmärtävät sen: Yrityksesi jokainen ihminen ei joudu erikseen tulkitsemaan käyttämäänne kieltä arvuutellen, mitähän tämä tarkoittaa minun arjessani. Voidaan siis olettaa, että kaikki pystyvät toteuttamaan strategiaa.

Vedetään yhteen nämä kaksi asiaa.

Strategia on fokusointia ja sen täytyy olla kaikille ymmärrettävä.

Jättäisin sinulle nyt kolme kysymystä tälle viikolle.

1. Mikä meidän strategiamme on?

2. Mitä arjen valintoja strategia meidän tiimin ja liiketoiminnan alueella tarkoittaa?

3. Mitä kieltä minä ja me yhdessä käytämme strategiastamme, millaisia sanoja, termejä ja kielikuvia, jotta kaikki varmuudella muistavat ja ymmärtävät mistä meidän strategiassa on kysymys?

Jouni Eronen
Muutoskonsultti Jouni on toiminut valmennuksen ja konsultoinnin kentällä jo lähes 20 vuoden ajan. Viime vuodet Jouni on viettänyt esimiestyön ja johtamisen kehittämisen parissa mm. tuotannossa, palveluliiketoiminnassa ja ICT-maailmassa, sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tutustu Jouniin tarkemmin täällä!