Video: Miljoonan euron aikakone

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Apua maanantaiaamuun

Tuntuuko joskus maanantaiaamuisin siltä, että tullessasi töihin sinulla on heti paljon hommia tekemättä? Töitä on jäänyt edelliseltä viikolta, sähköposti on täynnä uusia viestejä ja vaikka ja mitä.

Toivottavasti ei. Todennäköisesti kuitenkin kyllä.

Tilanteessa, jossa on kova kiire, täytyy miettiä omaa ajankäyttöä mahdollisimman fiksusti. Minulla on sinulle tähän l y ö m ä t ö n työkalu.

Yksinkertaisuudessaan kyse on Eisenhowerin matriisista, tai suomalaisittain ajankäytön nelikentästä.

Ajankäytön nelikenttä

Matriisi koostuu neljästä osasta:

1. Asiat, jotka ovat tärkeitä ja kiireellisiä. Fokusoi aikasi näihin, priorisoi näitä. Näitä asioita ei voi jättää myöhemmäksi, vaan näille varataan aikaa jotta saadaan hoidettua heti pois alta tai ainakin mahdollisimman pian.

2. Asiat, jotka ovat kiireellisiä, mutta eivät välttämättä kovin tärkeitä. Tämä voi olla mitä tahansa, riippuen työtehtävästäsi. Delegoi. Sinulla on varmasti joku työkaveri, jolta on peruuntunut tapaaminen. Tai jollain on projekti sellaisessa tilanteessa, ettei sitä juuri sillä hetkellä voi edistää.

3. Asiat, jotka ovat tärkeitä, mutta eivät juuri nyt kiireellisiä. Esimerkiksi opiskelu; sitä on pakko tehdä, jos haluaa pysyä kelkassa mukana. Mutta juuri nyt tällä sekunilla, sitä ei ole välttämättä pakko tehdä. On kuitenkin tärkeää varata tällaisille asioille oma aikansa. Muuten käy niin, että nämä asiat jäävät ja lopulta niistä tulee kiireellisiä ja tärkeitä. Tätä tilannetta taas et halua.

4. Asiat, jotka eivät ole kiireellisiä, eivätkä tärkeitä. Kollega tulee juttelemaan perjantain HIFK:in pelistä. Ehdit juttelemaan näistä työpäivän jälkeenkin tai vaikka tauolla.

”Eihän sillä niin ole väliä, kuinka aikani käytän”

Jos tuntuu siltä, ettei sillä niin ole väliä kuinka aikasi käytät, niin mietipä tätä:

Organisaatiossanne on 100 henkilöä.

Hyvällä ajankäytön suunnittelulla jokainen säästää 10 minuuttia työaikaa per päivä.

Tämä tarkoittaisi vuodessa 3 700 työtuntia.

Se on 2,5 työntekijää vuodessa.

Eli aivan valtava määrä työaikaa.

Mihin käyttäisit 2,5 työntekijää vuodessa? Ihan mihin tahansa.

Ajattele jos tämä aika käytettäisiin asiakastyytyväisyyden parantamiseen, myyntiin tai lunastustyöhön. Tästä tulisi sinulle lopulta miljoonan euron aikakone.

Ajankäytön nelikenttä on luvattoman hyvä ratkaisu. Nyt päätös on sinulla, käytätkö sitä.

Kalle Saleva
Kalle nauttii myyntiin, HR:ään sekä esimiestyöhön liittyvistä asioista. Tutustu Kalleen tarkemmin täällä!