Video: Apua esiintymisjännitykseen

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Esiintyminen jännittää

Meitä kaikkia ihmisiä hieman jännittää esiintyminen. Toisia enemmän, toisia vähemmän. Mutta yhtä kaikki, se on hyvin tavallista, että esiintyminen jännittää.

Kerron sinulle yhden vinkin, jolla lähes jokainen meistä pystyy vähän auttamaan omaa esiintymisjännitystään.

Vinkki esiintymisjännityksen helpottamiseksi

Olen oppinut tämän harjoituksen Henkka Hyppösen kirjasta ”pelon hinta”, (joka on muuten erittäin hyvä kirja, terveisiä henkalle!). Harjoitus perustuu meidän autonomisen hermoston toimintaan. Autonominen tarkoittaa sellaista hermostoa, johon me emme juurikaan pääse itse vaikuttamaan, vaan se toimii kehossamme itsekseen. Mutta meillä on yksi avain, jonka avulla me pääsemme sinne autonomiseen hermostoon käsiksi. Tämän avaimen nimi on hengitys.

Hengityksen avulla vaikutamme muun muassa vagushermon toimintaan, joka on yksi isoimopia ja tärkeimpiä autonomisen hermoston hermoja. Vagushermo säätelee sydämen sykettä ja verenpainetta. Hermo kulkee pään takaa keuhkoihin. Hengitys on siis suora reitti vagushermoon.

Tässä erittäin yksinkertainen tapa rauhoittaa autonomisen hermoston sympaattista, eli kiihdyttävää puolta. Ja kuinka aktivoida parasympaattista, eli rauhoittavaa puolta.

Hengitä sisään 4 sekuntia.
Pidätä hengitystä 6 sekuntia.
Puhalla ulos 8 sekuntia.

Idea on se, että uloshengitys on tuplasti sisäänhengityksen aika. Tämä vagushermon kautta säätelee autonomista hermostoa ja kun teet vaikka 30 tällaista hengitystä, alkaa hieman pyörryttää, mutta ei enää pelota niin paljon.

Kokeile.

Tuomo Loukomies