Video: Oppimisen pelisäännöt

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Ota käyttöön aloittelijan mieli

Jos olet yhtään kuin minä, niin juuri mikään ei tuo niin paljon nautintoa ja motivaatiota, kuin uuden oppiminen. Tässä parinkymmenen vuoden aikana olen kiteyttänyt neljä oppimisen pelisääntöä, jotka annan ihmisille valmennuksissani. Säännöt sattuvat alkamaan kaikki K-kirjaimella, joka auttaa niiden muistamisessa.

Kysy

Ensimmäinen, eli kysyminen on säännöistä tärkein. Olen tykästynyt antropologi Gregory Bateson toteamukseen, että ihmiset ovat aivan liian varmoja vastauksistaan ja aivan liian epävarmoja kysymyksistään. Minun kysymys sinulle on, mitkä kolme asiaa sinun pitäisi kysyä tänä vuonna? Mitkä ovat ne kolme kysymystä, jotka auttavat sinua löytämään vastauksia tänä vuonna?

Kuuntele

Mitä tarkoittaa kuuntelu? Aiheesta voisi pitää kokonaisen luennon, mutta voimme kuunnella silmillämme, korvillamme, sydämmellämme ja koko kehollamme. Meidän aivoillamme on jonkinlainen ekonomia. Se sanoo jatkuvasti, että ”joo joo, mä tiedän jo”. Aivomme eivät aikuisena halua oppia enää juuri mitään. Sinun pitää taistella kuin virusta vastaan sitä ajatusta, että sinä tiedät jo asioita. Ota käyttöön aloittelijan mieli. On parempi olla sillä asenteella, ettet tiedä juuri mitään, kuin se, että tiedät jo kaiken.

Kirjoita

Kolmanneksi pitää kirjoittaa, koska jos et kirjoita ja tee muistiinpanoja, tuskin muistat juuri mitään. Kirjoittaminen totta kai myös aktivoi aivoja.

Kalenteroi

Viimeisin, mutta ei vähäisin on kalenteroi. Ei ole väliä kuinka monta business -kirjaa tänä vuonna luet, jos et sovella mitään. Kalenterointi tarkoittaa siis sitä, että otat jonkin asian jonka kuulet tai luet ja pyrit soveltamaan sitä arkeesi. Usein se on pieni päätös tai teko, jonka laitat kalenteriisi ja siitä se lähtee.

Ei muuta kuin hommiin. Kysy, kuuntele, kirjoita ja kalenteroi, niin tehdään tästä hyvä oppimisen vuosi.

Max Henttu
Max työskentelee Trainers’ Housella muutoskonsulttina, valmentajana sekä lunastuksen johtajana. Kokeneena valmentajana hän on vastuussa Myyntijohdon valmennuskokonaisuudestamme ja valmentaa myös Muutosjohtajan Polulla. Tutustu Maxiin tarkemmin täällä!